Kring Der Alchemisten
Advertisement

Het RijksUniversitair Centrum Antwerpen (RUCA) werd in 1965 opgericht zoals beslist in de Universitaire Expansiewet (9 april 1965).

Geschiedenis[]

De nieuwe universiteit werd opgebouwd rond drie bestaande instellingen: de Rijkshandelshogeschool, de Koloniale Hogeschool en het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (HIVT).

De in 1852 opgerichte Rijkshandelhogeschool werd omgevormd tot een volwaardige faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen. De nieuw opgerichte faculteiten Geneeskunde en Wetenschappen mochten enkel de kandidaturen inrichten. Het HIVT werd wel toegevoegd aan het RUCA, maar kreeg geen universitaire status.

In 1991 werd de naam van het RUCA officieel veranderd in Universitair Centrum Antwerpen, aangezien onderwijs een Vlaamse bevoegdheid is. De afkorting RUCA werd echter verder gebruikt.

Na enkele jaren samenwerking volgens confederaal model met de andere Antwerpse universiteiten UIA en UFSIA werd in oktober 2003 de Universiteit Antwerpen opgericht. De gebouwen van het RUCA werden onderverdeeld in twee campussen: Campus Middelheim en Campus Groenenborger.

Rectoren[]

Advertisement